L'afectació del canell en l'Artritis Reumatoide

Creat:11-05-2014 || Actualitzat: 07-02-2020
Wrist involvement in rheumatoid arthritis

Què és l’Artritis Reumatoide?

L’Artritis Reumatoide és una malaltia crònica d’origen autoimmune, inflamatòria, que afecta a les articulacions i als tendons, que afecta més freqüentment a les dones que als homes.

L’afectació del canell en l’Artritis Reumatoide és molt freqüent, degut al seu elevat número d’articulacions i tendons que la formen. S’estima que en el curs de la malaltia fins al 90% dels pacients desenvoluparan una afectació de l’articulació del canell. Aquesta afectació articular pot ser causa de dolor i alteració més o menys severa de la funció de la mà. Típicament els pacients presenten dolor, rigidesa matutina i inflamació de les articulacions.

En el curs d’aquesta malaltia, si no es tracta, es pot provocar la destrucció de les articulacions, deformitats del canell i dels dits, ruptures tendinoses, etc… que poden alterar de forma molt severa la funció de la mà. A més, poden aparèixer altres trastorns sistèmics que afecten a altres òrgans.

 

Com es tracta l’Artritis Reumatoide?

El diagnòstic i tractament de l’Artritis Reumatoide ha de ser realitzat per un metge especialista en Reumatologia. Els medicaments de nova generació són prometedors en el control de la progressió d’aquesta malaltia.

Tot i així en ocasions, malgrat el tractament, es fa necessari la intervenció per part d’un cirurgià de Mà experimentat, degut a alteracions específiques com dolor, alteracions mecàniques dels eixos, ruptures tendinoses, etc. que no s’han pogut controlar amb el tractament mèdic.

La cirurgia pot millora la funció de la mà i del canell. El tractament que es pot realitzar depèn del moment en que es trobi la malaltia, però pot ser preventiu o reconstructiu. Como exemple de la cirurgia preventiva està la sinoviectomia, que consisteix en treure el teixit intraarticular inflamat (sinovial), per evitar la progressió de la destrucció articular, o per evitar la ruptura dels tendons. En casos on ja s’ha instaurat una destrucció de l’articulació o dels tendons, es poden realitzar procediments per recuperar la funció dels tendons, o de les articulacions amb pròtesis, artroplàsties de resecció, fixació d’articulacions, etc…

Cada una d’aquestes tècniques tenen la seva indicació, les seves avantatges i inconvenients. La decisió d’una tècnica o una altra depèn de factors individuals i mèdics, i no es pot generalitzar el tractament.  A IBACMA, tenen una ampla experiència en el tractament quirúrgic i conservador de l’afectació del canell i mà per Artritis Reumatoide. El seu cirurgià de Mà l’assessorarà de quina tècnica és la més apropiada en el seu cas. No s’oblidi de demanar qualsevol dubte que pugui tenir al respecte. Es important saber quines són les expectatives dels resultats del tractament que li proposin. No dubti en demanar cita amb algun dels especialistes en Cirurgia de Mà que formen IBACMA, localitzat a Policlínica Miramar (Palma de Mallorca) i a Consultes Mèdiques Juaneda Inca (Inca, Mallorca)

Tots els artícles