M'ha sortit un bony al canell: El quist sinovial o ganglió.

Creat:18-12-2015 || Actualitzat: 10-02-2020
I have a bump on my wrist: the synovial cyst or ganglion

El ganglió o quist sinovial, és la tumoració més freqüent de la mà, i representa aproximadament el 50-70% de totes les tumoracions de la mà i del canell.

És una tumoració que és més freqüent en dones, i en el 70% dels casos ocorre entre la segona i quarta dècades de la vida, però també són relativament freqüents en la infància i en l’edat adulta.

Típicament solen ser tumoracions úniques, més freqüentment localitzades en el dors del canell, però poden estar relacionar amb qualsevol articulació o tendó.

Aquestes tumoracions poden aparèixer de forma sobtada o de forma progressiva durant mesos.

La causa d’aparició dels ganglions no està gens clara, però podria estar relacionat amb el que s’anomena degeneració mucoide o amb factors relacionat amb la producció d’àcid hialurònic per un traumatisme o irritació, et…

Pel diagnòstic, rarament es necessiten proves complementàries. L’exploració física és la part més fonamental del diagnòstic. Sovint es realitzen radiografies o ecografies, per confirmar el diagnòstic, però no sempre és necessari. En tot cas serà el seu cirurgià de mà el que consideri necessari o no realitzar aquestes proves, la majoría de vegades per descartar altres causes de tumoracions a les mans i al canell.

Per terme general, el maneig  dels quists sinovials és conservador, donada la seva naturalesa benigne i sovint autolimitada. En casos on hi ha símptomes de dolor, es poden utilitzar ortesis per immobilitzar el canell, antiinflamatoris,... Només en els casos amb dolor i limitació de la funció de forma persistent es planteja el tractament quirúrgic, que segons els casos, es pot fer per artroscòpia o cirurgia oberta. Tot i la cirurgia, el risc de reaparició del quist és del 5 al 10%, depenent de la localització i mètode quirúrgic utilitzat.

És important remarcar que en cas de dubte, el que s’ha de fer és visitar un especialista en cirurgia de . Ell podrà valorar els símptomes que presenta, realitzar el diagnòstic correcte i podrà orientar-lo de quin tipus de tractament ha de seguir.

Tots els artícles