El colze de golfista o epitrocleitis

Creat:19-01-2013 || Actualitzat: 07-02-2020
Golfer's elbow or epitrocleitis

L’anomenat colze de golfista, epicondilitis medial o epitrocleitis, és una patologia semblant al colze de tenista o epicondilitis lateral. Les principals diferències són la localització del dolor, (que en el colze del golfista es localitza en la part interna del colze) i l’activitat que provoca aquesta patologia. Les dues són provocades habitualment por sobre ús dels músculs de l’avantbraç, que acaben provocant dolor en el colze i limitació de la funció.

Què és el colze de golfista?

És una tendinitis de la musculatura de l’avantbraç que s’insereix en la part interna del colze. Aquesta musculatura és la responsable dels moviments de flexió del canell i de pronació (moviment que col·loca l’avantbraç amb el palmell de la mà cap avall). A vegades, i degut a que anatòmicament el nervi cubital està molt a prop, es pot associar a símptomes de compressió d’aquest nervi, provocant dolor lancinant i disestèsies o alteracions de la sensibilitat dels dits (anular y menovell), especialment quan s’agafa un objecte amb la mà.

Què provoca el colze de golfista?

El mecanisme de lesió varia d’un traumatisme violent aïllat a lesions per sobrecàrrega deguts a moviments repetitius, com els que es realitzen quan se juga al golf.  Pot afectar a qualsevol persona, però sol ser més freqüent a l’inici de la temporada de golf, o quan s’augmenta la intensitat i durada dels entrenaments. El golf és una causa freqüent d’aquests símptomes, però també pot provocar-se per altres activitats laborals, esports i en el bricolatge de cap de setmana en persones que no estan acostumades a l’ús d’eines manuals. També pot ocasionar-se por manca de força i mala condició dels músculs de l’avantbraç. Aquesta tendinitis pot  aparèixer per exemple, per: estrènyer massa el grip, excés d’entrenament, joc des de terres massa dures i/o seccions de tapetes, grip inadequat a la mà, ús excessiu de la mà de darrera al pegar amb els pals, carregar maletes  o altres objectes pesats, llançar una pilota de rugby o beisbol (bruscament), etc.

Com es tracta el colze de golfista?

Aquesta tendinitis sol respondre molt bé al tractament conservador, que consisteix en el repòs relatiu, antiinflamatoris i analgèsics i modificació de l’activitat. En algunes ocasions és necessari realitzar un tractament rehabilitador i en comptades ocasiones se precisa cirurgia. La modificació de l’activitat és un punt molt important en el tractament, doncs pot ser la causa de que no millori la tendinitis amb el tractament conservador o que reaparegui al cap de poc temps. En jugadors de golf i altres esportistes, la modificació de la tècnica (per exemple el swing) pot resoldre el problema. En golfistes, pot ser necessari consultar amb un instructor professional per avaluar la realització del swing i modificar la tècnica per evitar la reaparició dels símptomes i poder gaudir plenament de l’esport. En alguns casos, també pot ser crucial la col·laboració de un terapeuta de mà, que realitzarà una avaluació de la funció i pot proposar canvis en la realització de les tasques o esports per evitar la reaparició i millorar els símptomes. Si totes les mesures conservadores fracassen, es poden realitzar infiltracions en el colze, i en casos rebels, la cirurgia podria proporcionar una millora de la simptomatologia.

En tot cas, si vostè creu que pot tenir un colze de golfista o epitrocleitis, no dubti en demanar cita amb algun dels especialistes en cirurgia de mà que formen IBACMA, l’Institut Balear de cirurgia de mà. Ells els podran aconsellar i proporcionar el millor tractament per a vostè.

Tots els artícles