El dit en resort i la tendinitis de De Quervain

Creat:15-07-2012 || Actualitzat: 10-02-2020
The quervain's tendinitis and trigger finger

La tenosinovitis és un terme general que s’utilitza per a referir-se a símptomes dolorosos que procedeixen dels tendons i estructures relacionades.

El dit en resort és una de les tenosinovitis estenosants més freqüents, i una causa comú de dolor i alteració de la funció en la mà.

Sovint un mateix pacient pot presentar tenosinovitis en altres localitzacions como en el canell (tendinitis de De Quervain) o en el colze (epicondilitis).

El dit en resort i la tendinitis de De Quervain es més freqüent en dones que en homes.

Els traumatismes repetits o la sobrecàrrega, pot ser un factor desencadenant i la causa principal del dit en resort o la tendinitis de De Quervain, però rarament és l’única causa. Sol estar associat a altres factors.

El dit en resort o en molla.

El dit en resort és un engruiximent o nòdul que afecta als tendons flexores dels dits. Generalment el diagnòstic se basa en la historia clínica detallada i en l’exploració física. Rarament se necessiten altres exploracions per al diagnòstic. La radiografia simple ajuda a descartar altres causes de dolor en la mà i que pot estar associat al dit en resort, però no és necessària en termes generals.

Inicialment el pacient nota un “clic” no dolorós en el palmell de la mà a nivell de la base del dit. Progressivament apareix el dolor i pot arribar a bloquejar-se el dit en flexió, precisant l’ajut de l’altra mà per estirar completament el dit. En casos, molt poc freqüents, en que se manté sempre el dit doblegat de forma crònica, poden aparèixer rigideses articulars.

La tendinitis de De Quervain

És una inflamació dels tendons de la primera corredora dorsal del canell, que conté  dos tendons del polze.

 Generalment el diagnòstic se basa en la història clínica detallada i en l’exploració física. Aquesta tendinitis se presenta amb dolor en la marge radial del canell que empitjora amb els moviments del polze, i el dolor se pot irradiar cap a proximal o distal.

Pot aparèixer tumefacció i hipersensibilitat en la zona de la corredera. El diagnòstic diferencial més important s’ha de fer amb l’artrosi que afecta a l’articulació trapezimetacarpiana del polze o rizartrosi, habitualment amb la realització d’una radiografia simple.

Tractament de la tenosinovitis estenosant.

Inicialment el tractament ha de ser conservador, i consisteix en repòs,  anti-inflamatoris, modificació de l’activitat, fisioteràpia i en ocasions infiltracions amb corticoides. Diferents sèries publiquen bons resultats amb aquests mètodes al voltant del 60% con mesures conservadores. Tot i aquests bons resultats, la simptomatologia pot reaparèixer. En els casos en que no millora o reapareix la simptomatologia, el seu cirurgià de Mà li por recomanar una intervenció quirúrgica.

La cirurgia consisteix en alliberar els tendons en el lloc on es troben comprimits, seccionant la politja que els conté. En el dit en resort, la cirurgia se realitza en la cara palmar de la base dels dits, i en la tendinitis de De Quervain, la incisió se realitza en la cara lateral del canell.

El seu Cirurgià de Mà l’assessorarà sobre la necessitat o no de tractament quirúrgic, i li explicarà quin és el resultat de la cirurgia i les seves possibles complicacions. No se n’oblidi de demanar qualsevol dubte que pugui tenir al respecte.

IBACMA-Institut Balear de Cirurgia de Mà. Policlínica Miramar. Palma de Mallorca.

Cita previa: 971 767 587 / 971 767 000

Tots els artícles