El dolor en les mans dels músics

Creat:04-11-2012 || Actualitzat: 28-11-2020
The pain in the hands of the musicians

Un percentatge no menyspreable de músics pateixen problemes múscul-esquelètics com a conseqüència de tocar els seus instruments musicals (guitarra, piano, bateria, violí, flauta,etc.). Més de la meitat d’aquests músics, no tenen cap problema estructural, i l’aparició d’aquestes patologies es deuen habitualment a una postura deficient, a una mala tècnica o a un sobre ús.

La majoria dels problemes que apareixen al tocar un instrument, solen ser per la confluència de varis factors de risc, més que d’una lesió aguda específica. Entre els factors de risc de patir una lesió, podríem destacar l’instrument, el gènere i les característiques individuals del músic, como el tamany de la mà i les característiques de les seves articulacions, i la durada i intensitat quan es toca o practica amb l’instrument.

En el passat, no era inusual que en la persecució d’habilitats i entrenament, se li digués als músics “Si no hi ha dolor, no hi ha guany”. Independentment de la “bona intenció” amb que s’afirmàs aquesta frase, avui en dia se sap que es pot posar la carrera del músic en risc, i fins i tot acabar amb ella.

Entre els músics, hi ha 3 grans categories de patologies: múscul-esquelètics o síndromes dolorosos musculars i tendinosos (sovint s’anomenen lesions per sobre ús), afectació dels nervis de l’extremitat superior per compressió nerviosa, i les distonies focals.

Per a l’avaluació i tractament d’aquestes patologies, és imprescindible que el músic sigui valorat no només per un especialista en cirurgia de mà, sinó que sovint també és necessària la valoració por un equip multidisciplinari (rehabilitador, fisioterapeuta, terapeutes de mà, etc…)

No dubti en demanar cita amb IBACMA- Institut Balear de Cirurgia de Mà.  El Dr. Guillem Salvà, a Policlínica Miramar (Palma de Mallorca), té un especial interès i formació específica en el diagnòstic i tractament de la patologia de la mà en els músics. Ell li podrà realitzar una valoració completa i assessorar-lo de quines són les millors opcions de tractament que se li poden oferir.

Tots els artícles