Teràpia de mà a IBACMA

A IBACMA també oferim tractaments de teràpia de mà. Aquests tractaments inclouen:

  • L'economia articular (inclou mesures ergonòmiques)
  • Entrenament en activitats de la vida diària
  • Activitats funcionals
  • Activitats específiques per incrementar la capacitat articular, potència muscular i tolerància a la feina del membre superior

Aquests tractaments estan orientats a optimitzar el temps de recuperació després d'una lesió a la mà o una intervenció quirúrgica, complementant els tractaments convencionals de fisioteràpia, per disminuir al màxim el temps de recuperació i reincorporació a les activitats de la vida diària.

L'equip encarregat de la teràpia de mà a IBACMA està compost per terapeutes ocupacionals especialistes en el tractament de diferents processos de les lesions de mà i de canell. Una de les funcions que es realitza en el nostre centre és la confecció de fèrules segons les necessitats específiques de cada pacient essent realitzades segons els principis biomecànics de la mà.

La utilització d'aquestes fèrules és extremadament important per proporcionar una òptima recuperació en determinades patologies. Generalment es fan servir de forma temporal i forma part d'un programa complet de tractament, sempre prescrit i supervisat per l'equip mèdic (els cirurgians de mà d’IBACMA).

Les funcions d'aquestes fèrules són: prevenir deformitats, immobilitzar o estabilitzar una articulació per afavorir la seva funció. Es realitzen fèrules passives, destinades a mantenir una posició d'immobilització i / o corregir deformitats, i fèrules dinàmiques, que faciliten el moviment articular i l'acció d'un múscul debilitat. El material amb què es confeccionen és el Woodcast. Es tracta de un material de virutes de fusta (reciclada) i resines que a l’escalfar, es pot modelar a la forma anatòmica desitjada de la mà o canell. Quan es refreda conserva la seva forma molt ràpidament.

Woodcast és un material no tòxic pel que pot utilitzar-se sense guants, màscares, campanes de ventilació ni banys d'aigua. Aquest material és lleuger, prim i transpirable, aporta gran comoditat per als pacients i no cal treure-se'l per a fer-se les radiografies.

Les fèrules permeten mantenir en situació rígida determinades articulacions i mantenir lliures les articulacions no implicades perquè d'aquesta manera es mantingui la funció màxima que permeti la situació del pacient. La utilització d'aquesta eina, de vegades, és fonamental per accelerar els processos de rehabilitació i d'aquesta manera reduir la possibilitat de complicacions en determiades cirurgies.

Un exemple és en la reparació de lesions tendinoses, en què la seva utilització permet posar en marxa protocols de mobilització passiva o activa precoç controlada, de manera que es redueix la possibilitat de formació d'adherències, rigidesa articular i accelera el procés de recuperació. Un altre exemple de la utilització de fèrula en el procés de recuperació seria en les artrolisis (tractament de rigideses articulars) i artroplàsties de suspensió (tractament de la rizartrosi o artrosi de la base del polze).

El nostre equip de terapeutes està especialitzat en la recuperació de processos tant post-quirúrgics com conservadors de les diverses patologies de la mà, el que requereix un coneixement complet de les estructures, la seva funció i implicació en l'activitat. Per a això s'utilitzen eines específiques per tal prevenir la disfunció, frenar la progressió de la patologia i restaurar la funció, de forma que el pacient pugui tornar a ser independent en les activitats de la vida diària en el menor temps possible.