Artroscopia de canell

Creat:04-07-2012 || Actualitzat: 07-02-2020
Wrist arthroscopy

L’artroscòpia s’ha estat utilitzant des de fa molts d’anys per tractar patologia d’articulacions més grans, com el genoll i l’espatlla. A mesura que han anat apareixent instruments més petits, l’artroscòpia s’ha anat aplicant a articulacions més petites, inclòs el canell.

El canell és una articulació complexa, formada per 8 ossos petits connectats entre sí per lligaments. L’artroscòpia permet al cirurgià veure l’anatomia i els moviments d’aquests ossos permetent realitzar un diagnòstic més específic. 

L’artroscòpia pot ser un procediment de Cirurgia Ambulatòria Major, utilitzat per  l’especialista per diagnosticar i tractar problemes dins de l’articulació del canell. El cirurgià realitza petites incisions, de 1cm, i introdueix un instrument petit anomenat artroscopi. Aquest conté una lent petita, una mini-càmara i un sistema d’il·luminació. Això projecta imatges tridimensionals de l’articulació en una televisió, permetent al cirurgià mirar directament dins de l’articulació i identificar el problema que hi pugui haver. Es poden utilitzar altres instruments per resoldre problemes intraarticulars.

Artroscòpia diagnòstica

L’artroscòpia diagnòstica pot ser utilitzada quan la causa del dolor no es pot identificar amb altres mètodes, el dolor es de llarga evolució i no respon a mesures conservadores. Abans de la cirurgia, l’especialista en cirurgia de la mà realitzarà:

- Una exploració física específica en el canell. També li farà una història clínica detallada.

- Tests provocatius  que impliquin el moviment de la mà, encaminats a reproduir el dolor.

- Estudis d’imatge, como radiografies de la mà i del canell. En alguns casos pot ser necessari realitzar altres proves. Aquestes poden ser la RM, el TAC o l’artrografia.

En tot cas serà el propi especialista el que valori la necessitat de realitzar o no aquestes proves.

Normalment es realitza amb anestesia regional, només del braç. Però serà l’anestesista qui decideixi el tipus d’anestèsia. Es realitzen 2 o més incisions petites en el dors del canell, a través dels quals s’introdueixen els instruments. Després de la cirurgia, les incisions són suturades amb un o varis punts, i es col·loca un embenat. A vegades pot ser necessari col·locar un guix.

Per a què s'utiliza l'artroscòpia de canell?

-  Dolor crònic: l’artroscòpia exploratòria pot ser utilitzada per diagnosticar la causa del dolor crònic del canell quan altres tests no són conclusius. Després d’una lesió en el canell, sovint hi ha àrees d’inflamació, lesions del cartílag articular o altres patologies. En alguns casos, després de fer el diagnòstic, també es pot tractar per artroscòpia a, tot i que no sempre és possible. 

-  Fractures del canell: Es poden treure petits fragments de dins de l’articulació, netejar, alinear els fragments y estabilitzar-los amb agulles o perns.

-  Ganglions: aquests quists procedeixen habitualment de lesions de lligaments que hi ha entre els ossos del canell. Durant l’artroscòpia el cirurgià pot desbridar aquestes lesions, disminuint el risc de recidiva.

-  Lligament/Ruptures del FTC: Els lligaments son bandes de teixit que uneixen els ossos. Proporcionen estabilitat i suport per a les articulacions. El Fibrocartílag triangular (FTC) és una estructura que està dins del canell i forma part de la superfície articular. Una caiguda sobre la mà estirada pot provocar una lesió dels lligaments i/o FCT, cosa que provoca dolor amb el moviment i ocasionalment clics dins de l’articulació. Durant l’artroscòpia es pot realitzar el diagnòstic específic i en ocasions, si és possible, reparar-lo.

Postoperatori

Després de la cirurgia, haurà de mantenir la mà elevada durant 2-3 dies, i mantenir l’embenat net i eixut. Se li explicarà quins exercicis i/o moviments pot realitzar, per mantenir la mobilitat i força de l’extremitat. També se li indicarà quina medicació analgèsica pot prendre pel dolor, que normalment és lleu.

Complicacions

Les complicacions són poc freqüents, però inclou infecció, lesions nervioses, tumefacció o sagnat excessiu, fibrosi o ruptures tendinoses, problemes vasculars,...

En resum:

La cirurgia artroscòpica és una eina molt vàlida pel diagnòstic i tractament de patologia del canell. Es mínimamente invasiva, i generalment els pacients tenen menys problemes i es recuperen més ràpid que en els procediments oberts. Degut a que es realitza com Cirurgia Ambulatòria Major, la majoria dels pacients se’n poden anar a casa a les poques hores de la cirurgia.

No dubti en demanar cita con algún dels cirurgians de mà que formen IBACMA, els Doctors Guillem Salvà i Xavier Terrades, si té qualsevol dubte o problema en el canell.

Tots els artícles